Dekonstrüksiyonizm

Dekonstrüksiyonizm

Daha çok mimarlıkta kendini göstermiş olan bir akım.

Temel düşünceleri, parçalara ayırmak; bir yapının yüzeylerine dair fikirleri çarpıtmak; alışılmış mimari öğeleri bozmak; değiştirmek üzere ortogonal* olmayan şekiller kullanmaktır.

Aslında "var olan, alışılmış olana eleştiri getirmek" gibi bir düşünceden kıvılcımını alır. "form fonksiyonu takip eder", "formda saflık", "malzemenin doğası bozulmadan ve özellikleri yansıtılarak en doğru yerde kullanılması" gibi modern mimarlığın yasaları haline gelmiş temel kuramlara karşı çıkar. Bu anlamda postmodernizm'e benzetilebilir. Hatta gelişim süreci boyunca modernizm / postmodernizm çatışması, ekspresyonizm, kübizm, minimalizm, çağdaş sanat* gibi akımlardan da etkilenmiş, bunlarla ilişkilendirilmiştir.

Bu akıma uygun örnekler veren sanatçılardan bazıları jacques derrida'dan etkilenmişlerdir. Diğer bir önemli isim olan Peter Eisenman Jacques Derrida ile yakınlık kurarak kendi dekonstrüktivizm fikrini geliştirmiş olmasına ve aslen mimar olmasına rağmen, mimarlığa yaklaşımı dekonstrüktivist olmasından çok sonra gerçekleşmiştir. Çünkü ona göre dekonstrüktivizm mimarlıktan önce, sıra dışı şekilciliğe ilgisine karşılık gelen bir akımdır.

Günümüzdeki en çok konuşulan, tartışılan meşhur örnekleri, Frank Gehry, Daniel, Libeskind, Rem Koolhaas, Peter Eisenman, Zaha Hadid, Coop Himmelb(l)au, Bernard Tschumi gibi mimarlar/ mimarılık ofisleri tarafından yapılmıştır.

Dekonstrüksiyonizm;

İlk kez post-yapısalcı düşünür Jacques Derrida tarafından burada belirtilen içerikte kullanılan bir terim. Post-modernizmin ve eleştirel kuramın bazı dallarına göre dekonstrüksiyon, bir metnin, bir veya daha fazla "ses" ile seslendirilmesi için, batılı kulağa göre, metnin göründüğü, sınırsız bir niteliktir. Dilin geleneksel Avrupa merkezli dünya görüşü tarafından yönlendirilen kesin hatları olmayan bir araç olduğu kabulüne dayanarak eski metinlerin yeni anlamlarını onları yeniden yapılandırarak inşa eden post-modern eleştirel yaklaşım.

Kaynak: Wikipedia

Orogonal*;

Geometride dik demektir. Soyut olarak ise birbirinden bağımsız ama birbirini tümleyen şeyler için kullanılır (koordinat eksenlerinden hareketle). Nitekim bilgisayar biliminde de böyle bir anlamı vardır. ortogonal modüller birbirlerini etkilemeden değiştirilebilirler, yine de yazılımın işlevi tüm modüller tarafından belirlenir.



|

Read Users' Comments ( 0 )

Wagner Üzerinden Tarih

WAGNER

Ve Sonrası

19.Yy.’ın 2.Yarısı

<--------------------------------------------------->

Antik, Ortaçağ (Olgun ve Genç),Rönesans, Barok, Klasik, Romantik (Wagner),20.Yy.(Modernnlizim),21.Yy.




1-)Romantik (Wagner)

o Bitimsiz Melodi

o Yatay Besteler (!)

o Dikey Melodiler

o Devil Chord {Tristan [Şeytan Aralığı (Fa-Si)] }

o Tristan ve Isolde



2-) 20.Yy. Modernizim

o Modernizim ------> Dekonstrüktivizm

o Modernizim

o Disiplinler arası sanat

Wagner Sonrası

WAGNER -----> Richard Strauss, Hugo Wolf, Max Reger, Gustav Mahler



|

Read Users' Comments ( 0 )

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.