Motet; Maddeler

Maddeler

· 12. ve 13. yüzyıllarda, başka ses ve müzikle karıştırılmış olarak söylenen dini ses müziğidir.

· Dinsel konularin islendigi, polifoninin bulundugu eserlerdir.

· Motet Polifonik Müziği ilk ürünlerin den biridir.

· Grand ve Pit olaral İkiye Ayrılır;

o Grand; Grand motet'te koro, soloistler ve orkestra eşlikçileri vardır.

o Pit; Pit’desayısı 1 ila 3 arasında değişen insan sesi ve bir eşlikçi 'continuo' dan fazlası yoktur...

· Motet önceleri eşlikli birkaç sesli dini parçalar formunda iken sonraları cantus firmus veya tenor dediğimiz parti dini bir metni söylerken diğer partiler, başka din dışı metinler söylemeye başladılar, böylece ortaya çıkan aksaklıklara seks ve aşk cümleleri ile tanrı adının alt alta gelmesi gibi garip durumlar örnek verilebilir. bunlar kilisenin de şimşeklerini üzerine çekmiştir. rönesans çok sesliliğinde, üst üste gelen değişik partilerin metin uyumsuzluğu yanında, seslerin de birbirine uyması söz konusu değildi. organum adı verilen daha önceki örneklerde hem sesler birbirine paralel hem de nota değerleri eşti. rönesans motetlerinde partiler birbirinden bağımsız ve rasgele alt alta konuluyordu. bu problemi daha sonra kontrpuan ve armonik kurallar ile çözüp uyumlu şekle getiriyorlar. kontrpuan sisteminin yaratılmasında italyan rahip ve müzisyen palestrina ve alman kilise müzikçisi johannes walther’in önemli adımları vardir.

· Yeni Sanat Dönemi'nin en önemli iki bestecisi Philippe de Vitry (1291-1361) ve Guillaume de Machaut (1300-1377) dur. Guillaume de Machaut hem ortaçağın şövalyelik ruhuna uygun hem de 15. yüzyılın Rönesans yeniliklerine açılan besteler yapmıştır. Dinsel yapıtlarının başında Notre-Dame Misscısı gelir. Dindışı pek çok moteti, yüzün üstünde Fransızca şarkısı vardır.

· Machaut'nün müziği tıpkı Giotto (1266-1337)'nun resimleri gibi dinsel simgecilikten insancıl sıcaklığa uzanan bir adımdır. Philippe de Vitry Paris'te Sorbonne'da çalışmış, birkaç Fransız kralına danışmanlık yapmış, bir asker gibi savaşmış, bir diplomat olarak Avrupa saraylarında gezmiş ve Yeni Sanat Dönemi ile özleşmiş bir bestecidir. Fauvel, Philippe de Vitry'nin müziklediği bir gülmecedir. Kral 4. ve 5. Philippe'in yaşamlarını ve Avignon'daki yüce Papa sarayının çöküşünü alaya alır.

· İngiltere'de Arş Nova’nın en önemli bestecisi John Dunstable (1390-1453)'dır. Ortaçağ değerleriyle Rönesans sanatını birleştiren köprü bestecilerden biridir. Fransız ve İtalyan müziği ile kaynaşmış, zamana göre karmaşık bir teknikte lirik ezgiler kullanmıştır

Onurcan Üst



|

0 yorum:

Yorum Gönder

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.