Carl Maria von Weber

Carl Maria von Weber




Carl Maria Friedrich Ernst von Weber, Eutin, Holstein'da, 18 veya 19 Kasım 1786'da doğmuş;

5 Haziran 1826 tarihinde Veremden Londra'da ölmüştür. Romantik Okulunun en önemli bestecilerinden dünyaca ünlü Alman Şef, Piyanist, Gitarist ve eleştirmendir.

Weber'in çalışmaları, özellikle Der Freischütz, Euryanthe ve Oberon isimli operaları, Almanya'daki Romantik Operanın gelişimini büyük ölçüde etkilemiştir. Ayrıca enstrümantal müzik bestecileri içinde yenilikçi gruplar içinde yer almaktadır.

Mozart’ın esi Constanze'nin (Weber) kuzenlerinden birisidir ayni zamanda. Alman romantik opera geleneğini der Freischütz adli operası ile başlatmış ve böylece Wagner’in bir bakıma öncüsü olmuştur.

Geçen yüzyıl alman operasının en büyük isimlerinden biridir. Avusturyalı soylu bir aileden gelmektedir. Weber ailesi içinden birçok amatör ve profesyonel besteci yetişmiştir. Babası Franz Anton Weber, oğlunu önceleri Mozart gibi bir harika çocuk olarak yetiştirmek istemiş, ne var ki küçük Weber`de müziğe karşı büyük bir ilgisizlik bulunması yüzünden bunu gerçekleştirememiştir. Buna karşın Salzburg'da Michael Haydn, Münih’te von valesi ve Kalcher'den dersler aldı ve son olarak Abbe Vogler yanında daha iki yıl çalışarak öğrenimini tamamladı. Bundan sonra "aşkın ve şarabın kudreti" adlı bir opera ve 1800'de sunumu gerçekleşen "dilsiz orman kızı" adlı diğer bir opera besteledi. Ayrıca ilk gençlik çağlarında "Peter Schmoll ve komşuları" adlı diğer bir opera ile "Lied"ler, piyano ve koro parçaları yazdı. Bundan sonra Brelau şehrinde kısa bir süre müzik direktörlüğü yaptı ve bu sırada "Rübezahl" adlı operasını da temsil ettirdi. Ayrıca Karl Sruhe sarayında prens Eugen ve Stuttgart sarayında prens Ludwig'in müzik direktörlüğünü yaptı. Bu süre içinde iki senfoni, konçertolar ve "Silvan" adlı bir opera daha yazdı. Bundan sonra Almanya ve İsveç`te konserler verdi, 1813-1816 yıllan arasında Prag operası orkestrasını yönetti. Bu zamanda yazdığı en önemli sahne eseri "Abu Hasan"dır. Ayrıca şair Körner'in şiirlerini, bir piyano, bir fagot konçertosu, "savaş ve zafer" adlı bir kantat, klarnetli kentet ve piyano sonatları besteledi. 1816'da Dresden saray orkestrası şefi oldu. Burada on yıl kaldı. 1821 yılında Berlin’de yeni tiyatro binasında en büyük eseri olan "Freischütz" operası oynandı. iki yıl sonra Viyana’da "Euryanthe", 1826'da Londra`da "Oberon" sunuldu.

Besteci, ayrılmasından sonra vatanına hiç dönememiştir. Ölümünden on sekiz yıl sonra cenazesinin Londra’dan getirtilerek dresden'de gömülmesi, ölümünden 18 yıl sonra bunu yaptırtan Wagner yüzündendir.

Klasik batı müziğinde ilk defa orkestraya bugünkü şeklini veren ve de ilk defa bir podyumun üstünde (piyano başından değil) yöneten, alman romantik operası ve de romantik döneme damga vuran besteci. Dünyadaki en iyi piyanistlerden biri olarak kabul edilir tabi ki zamanından kalan yazılara göre.

Baslıca eserleri şunlardır:

Der Freischütz, op.77

Euryhante, op.81

Oberon

Dansa Davet(Aufforderung zum Tanze), op.65

Carl maria von Weber Polonaise Brillante, op.72

Carl maria von Weber Klarinet Konçertosu no 1, op.73

Carl maria von Weber klarinet Konçertosu no 2, op.74

Carl maria von Weber klarinet için Koncertino, op.26

Carl maria von Weber Piyano Konçertosu no 1, op.11

Carl maria von Weber Piyano Konçertosu no 2, op.32

Carl maria von Weber Senfoni no 1, op.19

Carl maria von Weber Senfoni no 2

Carl maria von Weber Grand duo Koncertant, op.48

Carl maria von Weber Klarinet Quinteti, op.34


Claudio Arrau - Carl Maria von Weber: Konzertstück





|

0 yorum:

Yorum Gönder

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.