Egzotizm

Egzotizm

Egzotizm sözü ilk olarak XIX. yy. da ve uzak halkların sanat biçimlerini ve törelerini anlatmak için kullanılmaya başlandı. Ama kavram, Yeni Dünyanın keşfinden beri biliniyordu.

Portekizliler tarafından Uzak doğudan getirilmiş eşya o zaman da pek tutuluyor, bu konulardaki hikâyeler çok okunuyordu. Yeni bir dünyanın bulunması insanların hayal gücünü genişletmişti. İyi ve erdemli tabiat teması o zaman ortaya çıktı: Montaigne, içinde kötülüğü olmayan kan dökücüyü, ön yargılarla doldurulmuş savaşçıya karşı çıkarıyordu. Fakat Amerika, macera zevkini uyandırmasına karşılık, koleksiyonculara bir şey sağlamıyordu. Bunu da Doğu yaptı.

Louis XIV Fransa'sında Hindistan'dan gelen gemilerin değerli yükleri kapışılıyor, bütün sanat bu değerli eşyadan ilham alıyordu. Delft, Nevers ve Rouen, Meissen ve Sevres'den öne geçerek Çin ve Japon porselenlerini, Lyon, Tours ve Saint-Maur ise bu ülkelerin kadifelerini ve ipeklilerini taklit ediyordu. Bu arada Gobelins'de ve Hollanda'da da lake işleri taklit ediliyordu.

XVIII. yy. Çin işi'ni sanatının başlıca temalarından biri durumuna getirdi. Böylesine zengin bir konuyu romantizm de ihmal etmeyecekti. Bernardin de Saint-Pierre ve Chateaubriand kahramanlarını Hint okyanusuna ve Amerika'ya götürdüler. Delacroix, Dohedencq ve daha sonra da Fromentin ise Afrika'yı tercih edeceklerdi. E. de Goncourt ve Louis Gonse için ise, Japonya edebi bir ilham kaynağından çok bir inceleme konusuydu.

Egzotizm bütün bu alanlardaki uygulamalarla tükenmemişti: Melanezya sanatlarında kendine yeni bir alan buldu. Ardından, animist belgelerden hareketle yapılan stilistik yorumlar ve özellikle de kübizm, egzotizmle olan bağlarını ortaya koydular.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ondokuzuncu yüzyıl sonlarından itibaren bazı etnik gruplar ve Etnik gruplar

Medeniyetlerin etkisiyle sanat ve tasarımda oluşan bir eğilimdir.

Müzikte egzotizm Müziğin tanımı tarihsel dönem, bölge, kültür ve kişisel beğenilere bağımlı olarak büyük farklılık gösterir. Özellikle 20. yüzyıl Çağdaş Batı müziğinde ortaya çıkan çok farklı müzik akımları, ortak bir tanımı büyük ölçüde imkânsızlaştırmaktadır. Bunun ötesinde, gittikçe daha fazla insanın erişme olanağı bulduğu farklı kültürlere ait yerel müzikler de bu tanımlama zorluğunu arttırmaktadır.

Ritim, Ritim çeşitli aletlere vurarak çıkarılan, düzenli ve akıcı seslerin oluşturduğu müziktir. Vurmalı çalgıların ve perküsyonun temelidir.

melodiler veya enstrümanlardaki uzak diyarlar veya antik zamanların atmosferini oluşturan yeni biçimlerle ortaya çıkmaktadır. 19.yüzyıldaki resimde, dekoratif sanatlarda oryantalist temaların kullanılması gibi.



|

0 yorum:

Yorum Gönder

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.