BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

MÜZİK BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

MÜZİK TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI

A) Özel Yetenek Sınavları

B) Sınav Örneği

C) FAQ

D) İletişim





Şekil 1:Referans Mektubu Örneği

Proje Örneği

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ MÜZİK BÖLÜMÜNE BURSLU BAŞVURAN ÖĞRENCİ ADAYLARININ HAZIRLAMASI GEREKEN PROJE

30.7.2008

Yukarıda, Mahmut Kara toprak’ın bir eserini görmektesiniz.

Yapmanız gereken proje, bu eserden yola çıkarak üç dakikayı aşmayacak bir müzik tasarlamak ve bunu sınav jürisine sunmaktır.

Tasarlayacağınız müzik herhangi bir formatta, herhangi bir çalgı gurubu için veya sadece elektronik ortam için hazırlanmış olabilir.

Tasarlayacağınız ve sunumunu yapacağınız müzik beste olabileceği gibi, resme uygun bulduğunuz bir aranjman, mix veya arzu ettiğiniz takdirde canlı performans ya da doğaçlama olabilir.

Proje sunumunda size tasarımınızla ilgili sorular soracağız.

Projelerinizi 6 Ağustos Çarşamba günü saat 17:00’ye kadar Santral İstanbul’daki İletişim ve Danışmalık Birimi’ne teslim etmelisiniz.

Elektronik ortamda beste ya da mix yaparsanız projenizi ses kaydı olarak CD formatında teslim etmelisiniz.

Akustik müzik yazmayı, aranje etmeyi veya canlı sunum yapmayı tercih ederseniz projenizin notalarını teslim etmelisiniz. Akustik müzik yazanların notayla birlikte CD de teslim etmesi gerekiyor.

Doğaçlama yapmayı tercih ediyorsanız, CD ve/veya nota teslim etmeniz gerekmiyor ancak 6 Ağustos Çarşamba gününe kadar musicexam@bilgi.edu.tr adresine mail atarak bu tercihinizi bize bildirmelisiniz.

Proje ile ilgili teslim ettiğiniz CD ve/veya notaların birer kopyalarını 13 Ağustos Çarşamba günü yapılacak olan mülakata da mutlaka getirmelisiniz.

Teslim ettiğiniz tüm CD’ler audio formatında olmalıdır.

Mahmut Kara toprak ve eserleri hakkında bilgi almak istiyorsanız http://www.lebriz.com/v3_artst/artist_Bio.aspx?artistID=103&mode=1&lang=TR Tıklayın

Hepinize başarılar

KAVRAMA SINAVI;

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ

BURSLU BAŞVURAN ÖĞRENCİ ADAYLARININ HAZIRLAMASI GEREKEN KAVRAMA SINAVI

30.7.2008

...

Tüm geleneğimiz görsellik üzerine kurulu: aklımız ve duyularımız görsel bilgiye karşılık vermek üzere eğitilmiş. Zihnimizdeki kavramlar ve onları tanımlamak için kullandığımız kelimeler görsel. Ne yazık ki sesleri tanımlayabilmek için kullandığımız kelimeler içinde görsel çağrışımları tetiklemeyenler yok denecek kadar az. Sesler hakkında düşündüğümüzde ve konuştuğumuzda onların yukarı ve aşağı hareket ettiklerinden, büyük ve küçük olmalarından ya da seslerin renklerinin koyu ve açık olmalarından bahsediyoruz. Çünkü çok uzun bir süredir insanların duyarak iletişim kurduğu sessel bir dünya içinde yaşamıyoruz. Bu sebeple tüm değerlendirme sistemlerimiz yani bir şeyi doğru ya da yanlış kabul etmemiz görme duyumuza dayanıyor. İmza atmak zorundayız zira artık sözümüze güvenilmiyor.

Tüm bunlar sebebiyle duyma becerilerimiz köreliyor. Öyle ki şu sıralar herkes tasarımdan bahsediyor; çevreyi, mobilyaları, giysileri hatta yemekleri tasarlamaktan. Bu bizim görsel olana artık sanatsal olarak da yaklaşabildiğimizin bir göstergesi. Ancak öte yandan sessel çevreyi tasarlamayı aklımıza getirmiyoruz bile. Örneğin caddelerdeki sesleri hep varlarmış ve hep bu halleriyle var olacaklarmış gibi kanıksadık. Hâlbuki görsel dünya nasıl görsel kirlilik üretiyorsa sessel dünya da ses kirliliği üretiyor ve insanlar olarak buna da isyan edebilmeliyiz. Farkında olmayışımız kesinlikle gösteriyor ki birçok insan aslında sağır; görsel kirlilikten çok daha tehlikeli olan ses kirliliğini fark edemeyecek kadar sağır.

Aslında yeni aygıtlar örneğin televizyon ve ses kayıtları, görsel ile sesler arasında yeni bir denge kurabilmemize yardımcı olabilir. Yaşadığımız dünyada o kadar çok yeni ses var ki, bu ortamda edebi değerinden öte sessel olarak anlamlı daha çok ve daha çok şiir yazabiliriz. Şimdi nerdeyse hepimizin evinde ses kayıt cihazları var ve giderek daha çok insan kaydedilmiş sesler dinliyorlar. Ayrıca telefon da birçok şeyi değiştiriyor, bize yazarak değil ama konuşarak iletişim kurabilme şansı verdiği için.

K. Stockhausen

Yukarıdaki yazı K. Stockhausen’in Müzik Üzerine kitabından alınmıştır. Yazıyı dikkatle okuyun ve aşağıdaki soruyu cevaplayın. Cevabınız yaklaşık 500 kelime (12 p. tek Aralıklı, 1 A-4 sayfası) olmalıdır.

Cevaplarınızı 6 Ağustos Çarşamba günü 17:00’ya kadar Santral İstanbul’daki İletişim ve Danışmalık Birimi’ne teslim etmeniz gerekiyor.

Hepinize başarılar,

1. Yaşadığınız ortamdaki sesleri düzenleyebilme imkânınız olsa

A. Hangi sesleri

B. Neden

C. Nasıl

Değiştirirdiniz?

Müzik bölümü; Bilgi'de Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlerden biridir. Bu bölümlerde 4 yıllık lisans öğrenimi verilir. ÖSS'den herhangi bir puan türünün birinden 145 ve daha yüksek puan alan adaylar şahsen aşağıdaki adrese başvurabilirler:

İstanbul Bilgi Üniversitesi

santralistanbul kam püsü

İletişim ve Danışmanlık Birimi

Eski Silahtarağa Elektrik Santralı

Silahtarağa Mah. Kazım Karabekir Cad. No: 1 34060 Eyüp / İSTANBUL

Tel: (0212) 444 0 428

Başvuruda istenen belgeler:

- ÖSYS Sonuç Belgesi

- Nüfus Cüzdanı

- 2 adet vesikalık fotoğraf

- Başvuru ücreti belgesi (Muhasebeye yatırıldığına dair)

* Karşılıksız Burslu başvuruları için son başvuru tarihi 30 Temmuz 2008 Çarşamba

* Burssuz başvuranlar için son başvuru tarihi 6 Ağustos 2008 Çarşamba

Karşılıksız Burslu Başvuran Adaylar

2008-2009 Akademik Yılında 5 öğrenciye karşılıksız burs verilecektir. Karşılıksız burs alan öğrenciler okul ücreti ödemeyeceklerdir. Karşılıksız Burs, Üniversite'nin Burs Prosedürü şartlarının yerine getirilmesi halinde kullanılabilir.

Bu burstan yararlanmak için Özel Yetenek Sınavı'na girmeden önce aşağıda belirtilen şartları tamamlamış olmanız gerekmektedir.

I. Referans: Mektubu: Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavı'na Karşılıksız Burslu başvuran adayların 3 adet Referans Mektubu Formu'nu 6 Ağustos 2008 Çarşamba saat 17:00?ye kadar Santralistanbul İletişim ve Danışmanlık Birimi ne ulaştırmaları gerekmektedir.

Referans Mektubu Formu, adayla beraber çalışmış ve adayı müzikal yeteneği üzerinde yorum yapabilecek kadar tanıyan müzik öğretmenleri ya da müzisyenler tarafından doldurulmuş olmalı ve kapalı zarf içinde teslim edilmelidir. Referans Mektubu Formu http://music.bilgi.edu.tr adresinden temin edebilir ya da ön kayıt sırasında Santralistanbul İletişim ve Danışmanlık Biriminden alınabilir.

II. Portfolio; Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavına Karşılıksız Burslu başvuran adayların müzikle ilgili çalışmalarını içeren bir Portfolioyu (kompozisyonlar, ses kayıtları, performans kayıtları, araştırmalar, vb.) 6 Ağustos 2008 Çarşamba saat 17:00?ye kadar Santralistanbul İletişim ve Danışmanlık Birimine imza karşılığı teslim etmeleri gerekmektedir. Portfoliolar iade edilmeyecektir.

III. Kavrama Sınavı: Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavına Karşılıksız Burslu başvuran adayların 30 Temmuz 2008 Çarşamba günü http://music.bilgi.edu.tr adresinde yayınlanacak olan Kavrama Sınavı dosyasındaki makaleyi okumaları ve ilgili soruları cevaplandırarak, cevaplarını 6 Ağustos 2008 Çarşamba saat 17:00?ye kadar Santralistanbul İletişim ve Danışmanlık Birimi?ne imza karşılığı teslim etmeleri gerekmektedir.

IV. Proje: Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavı’na Karşılıksız Burslu başvuran adayların 30 Temmuz 2008 Çarşamba günü http://music.bilgi.edu.tr adresinde yayınlanacak olan projeyi yapmaları ve projelerini 6 Ağustos 2008 Çarşamba saat 17:00?ye kadar Santralistanbul İletişim ve Danışmanlık Birimi?ne imza karşılığı teslim etmeleri gerekmektedir.

Müzik Bölümünde Karşılıksız Burslu okumaya hak kazanan öğrencilerin isimleri 13 Ağustos 2008 Çarşamba günü saat 18:00?den sonra http://music.bilgi.edu.tr adresinde ilan edilecektir. Bu liste içinde yer almayan adaylar, 14 Ağustos 2008 Perşembe günü yapılacak olan Burssuz aday mülakatına da girebilirler.

Burssuz ve Karşılıklı Burslu Başvuran Adaylar

2008-2009 Akademik Yılında Burssuz başvuran adaylardan 5 öğrenciye çeşitli yüzdelerde karşılıklı burs verilecektir. Karşılıklı burs alan adaylar, okul ücretlerinin burs aldıkları orandaki kısmını mezun olduktan sonra, kalan kısmını ise öğrenimleri süresince ödemeleri gerekmektedir. Karşılıklı Burs, Üniversitenin Burs Prosedürü şartlarının yerine getirilmesi halinde kullanılabilir.

Karşılıklı burslu ve burssuz olarak bölümde okumaya hak kazanabilmek için Özel Yetenek Sınavına girmeden önce aşağıda belirtilen şartları tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Çalışmalarını içeren bir portfolioyu (kompozisyonlar, ses kayıtları, performans kayıtları,

Müzik Bölümü’nde Karşılıklı Burslu ve Burssuz okumaya hak kazanan öğrencilerin isimleri 15 Ağustos 2008 Cuma günü saat 18:00?den sonra http://music.bilgi.edu.tr adresinde ve bölüm panolarında ilan edilecektir.

Yukarıdaki aşamaları tamamlamış olan burslu ve burssuz başvuran adaylar aşağıda belirtilen tarihlerde yapılacak olan Özel Yetenek Sınavlarına girmeye hak kazanacaklardır.

ÖZEL YETENEK SINAVLARI:

Özel Yetenek Sınavları, Yazılı Sınav ve Müzik Sunum Mülakatı olmak üzere iki aşamadan oluşur.

I. YAZILI SINAV (Bu sınava burslu ve burssuz başvuran tüm adaylar girmelidir.)

Tarih: 11 Ağustos 2008 Pazartesi

Saat: 9:30

Yer: Kuştepe Kam püsü, Büyük Salon

Yazılı Sınav toplu yapılan, aşağıda belirtilen dört aşamadan oluşan ve yaklaşık 3 saat süren bir sınavdır. Bu sınava gelirken yanınızda kurşun kalem, tükenmez kalem ve silgi getirmeniz yeterlidir.

* Ses Algılama: Ses algılama bölümünde, adayın doğuştan gelen duyma kabiliyetini ölçmeye yönelik birkaç ses örneği çalınacaktır. Adaylardan, notaların birbirine olan uzaklığını, kuvvetini, aynılık/farklılık derecesini, büyüklüğünü, uzunluklarını ve bunun gibi benzerlik ve farklılıklarını tanımlamaları istenecektir.

* Müzik Algılama: Müzik algılama bölümünde, adaylara çeşitli müzik stillerinden örnekler dinletilerek, adayların müzik türlerini (ör: reggae, funk, vb.), müzik aletlerini tanımaları ve stil bilgisi ile ilgili soruları cevaplamaları istenecektir.

* Teori: Teori sınavında adaylardan nota değerleri, nota yazımı, yazılı ses aralıklarını tanımlama, tanımlanmış ses aralıklarının açık yazımı, majör gamlar ve arızaları, yazılı üç sesli akkorları (triads-beşli) tanımlama, tanımlanmış akkorların açık yazımı ve bunun gibi soruları cevaplandırmaları istenecektir.

* Kompozisyon: Adaylardan sınav sırasında verilecek bir konu hakkında en çok 500 kelimelik bir yazı yazmaları istenecektir.

II. MÜZİK SUNUM MÜLAKATI (Bu sınava burslu ve burssuz başvuran tüm adaylar girmelidir.)

Burslu başvuran öğrenciler:

Tarih: 13 Ağustos 2008 Çarşamba

Saat: 9:30

Yer: Kuştepe Kam püsü, Büyük Salon

Burssuz başvuran öğrenciler:

Tarih: 14 Ağustos 2008 Perşembe

Saat: 9:30

Yer: Kuştepe Kam püsü, Büyük Salon

Müzik Sunum Mülakatı, bireysel yapılan ve her aday için yaklaşık 10 dakika süren bir sınavdır.

Sınav sırasında, hazırladığınız parçaları çalabilir, yapmış olduğunuz kompozisyonları sunabilir, elektronik ortamda hazırlanmış çalışmalarınızı ya da yapmış olduğunuz kayıtları dinletebilirsiniz. Nota ya da seslendirilerek CD formatında kaydedilmiş olan kompozisyonlarını ya da yapmış oldukları ses kayıtlarını sınavda sunmak isteyen adaylar, bu çalışmalarını ön kayıt sırasında kayıt görevlisine teslim etmelidirler. Çalışmaları değerlendiren sınav jürisi, adaya teslim ettiği kompozisyon ya da kayıt hakkında sorular soracaktır. Bu nedenle, eser sahibi adayların eserleri hakkında 5 dakikayı geçmeyen bir sunum hazırlamaları tavsiye edilir. Sınavda parça çalmak isteyen adaylar (davulcu ve piyanistler hariç), kendi enstrümanını getirmekle yükümlüdür. Sınava, randevu verilen saatte, enstrümanınızın akordunu yapmış ve ısınmış olarak gelmeniz size ayırdığımız kısıtlı zamanı verimli kullanabilme açısından önemlidir. Parçalar, adayların belirlediği herhangi bir stilde olabilir. Hazırlanan parça sayısının ikiyi geçmemesi gerekmektedir. Bu sınav için kompozisyon, kayıt veya parça seçerken sizi en iyi biçimde tanıyabilmemiz için iyi bildiğiniz ve rahat olduğunuz tarzda çalışmalar sunmanızı öneririz.

Mülakat boyunca müziğe bakış açınızı anlayabilmek sizinle sohbet edeceğiz. Bu sebeple müziğe nasıl yaklaşıyor olduğunuzun farkında olmanız sınavda başarılı olabilmeniz için önemlidir.

BAŞVURU VE SINAV TAKVİMİ

BAŞVURU

- Karşılıksız Burslu başvuruları için son başvuru tarihi: 30 Temmuz Çarşamba

- Burssuz başvuranlar için son başvuru tarihi: 6 Ağustos Çarşamba

- Kavrama sınavı sorularının http://music.bilgi.edu.tr adresinde yayınlanması: 30 Temmuz Çarşamba

(Karşılıksız burslu başvuran adaylar)

- Proje konularının http://music.bilgi.edu.tr adresinde yayınlanması: 30 Temmuz Çarşamba

(Karşılıksız burslu başvuran adaylar)

- Referans Mektuplarını teslim etmek için son gün: 6 Ağustos Çarşamba

- Portfolioları teslim etmek için son gün: 6 Ağustos Çarşamba

- Kavrama Sınavı cevaplarını teslim etmek için son gün: 6 Ağustos Çarşamba

(Karşılıksız burslu başvuran adaylar)

- Projeleri teslim etmek için son gün: 6 Ağustos Çarşamba

(Karşılıksız burslu başvuran adaylar)

SINAV

- Yazılı Sınav: 11 Ağustos Pazartesi 09:30

- Müzik Sunum Mülakatı: 13 Ağustos Çarşamba 09:30

(Karşılıksız burslu başvuran adaylar)

- Karşılıksız Burs Kazanan adayların açıklanması: 13 Ağustos Çarşamba 18:30

- Müzik Sunum Mülakatı: 14 Ağustos Perşembe 09:30

(Burssuz başvuran adaylar)

- Sınav Sonuçlarının duyurulması: 15 Ağustos Cuma 18:30

santralistanbul

Eski Silahtarağa Elektrik Santralı

Silahtarağa Mah. Kazım Karabekir Cad. No: 1 34060 Eyüp / İSTANBUL

Tel: (0212) 444 0 428

Önkayıdınızı Santralİstanbul'da İletişim ve Danışmanlık Birimine yaptırarak; referans mektuplarınızı, kavrama sınavı cevaplarınızı, portfoliolarınızı ve projelerinizi buraya teslim etmelisiniz.

*** Sorularınız ve daha fazla bilgi için musicexam@bilgi.edu.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0212 311 61 95 / 0212 311 62 59 / 0212 311 65 44 / 0212 311 64 62 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.

**** Okul ücretleri ve Karşılıkı Burs Prosedürü hakkındaki sorularınız için 0212 311 50 00 nolu telefondan Öğrenci Muhasebe Müdürlüğüne ulaşabilirsiniz.

Hepinize Başarılar,

İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü

2oo8

Ayrıntılar İçin;

http://music.bilgi.edu.tr/

http://music.bilgi.edu.tr/04.asp

http://www.bilgi.edu.tr





|

0 yorum:

Yorum Gönder

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.