Müzik

Ek Bilgi; Müzik

Müzik

Tüm bu sebeplerden dolayı, müziğin tek bir tanımla açıklanması yerine farklı açılardan (sosyolojik, psikolojik, akustik, politik vb.) yapılan birden fazla tanımla açıklanması yaygınlık kazanmıştır. Bir sosyologun müziğe olan yaklaşımıyla, bir akustik fizikçinin yaklaşımı arasında gerek tanım, gerek metodolojik olarak büyük farklılık vardır. Tüm bu yaklaşımlar müzikologlar ve müzik teorisyenleri tarafından araştırılır ve değerlendirilir.

Eski dünyanın filozofları, müziği yatay melodiler ve dikey armonilerle bezenmiş tonlar bütünü olarak tarif etmişlerdir. Müzik teorisi, müziğin yatay ve dikey özelliklerini araştırır. Bu yapılan tarifler elbette müziğin sanatsal ve bilimsel nitelikleri göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Ancak günümüz modern çağında bazı müzik türleri, aşırı sert olmalarına rağmen dinleyicinin “Müzik” sınıflandırılmasına konulmaktadır. Bu sitede bu müzik türlerine de ileride değineceğiz. Ancak modern çağın müzik üzerindeki farklı etkilerini göz önünde bulundurmamak müzik tarihini kısıtlamak anlamına gelir. Örneğin 20nci yüzyıl bestecisi John Cage, müziğin hoş, dinlenebilir melodilerden oluşan bir sanat olduğuna karşı çıkmıştır. Bunun yerine duyduğumuz herhangi bir sesin müzik olarak algılanabileceğini iddia etmiştir. Müzikolog Jean-Jacques Nattiez’e göre “Gürültü diye bir şey yoktur, sadece ses vardır. Müzik ile gürültü arasındaki sınır kültürel olarak tarif edilir. Yani bu sınır bir toplumdan diğerine aynı şekilde geçmeyebilir. Bu yüzden sonuç olarak müziği evrensel olarak “Belirli zaman aralığındaki ses” ten başka tarif edecek bir kişi veya toplum yoktur”

Müziğin yaratılması, icra edilmesi, önemi kültürel ve sosyal bir konudur. Müzik çok dar kalıplarda üretilen bir şey olabileceği gibi gayet şans eseri, doğaçlama yapılarak da üretilen bir formda olabilir. Müzik türlere ve alt türlere ayrılır. Bu türler ve alt türler konusuna daha sonra değineceğiz. Ancak türlerin birbirleriyle ilişkileri, birbirlerinin doğmasına neden teşkil etmeleri gibi müziğin gelişiminde, üretiminde tartışılan bir etkisi vardır. Sanatlar arasında müzik icra edilen sanat, bir güzel sanat veya bir sessel sanat olarak tarif edilebilir.

Kaynak-;

http://www.sonsuzsanat.com/sanat/whatismusic/42-muezik-nedir/53-whatismusic.html



|

0 yorum:

Yorum Gönder

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.