DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜZİK BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

MÜZİK TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI

GİRİŞ SINAVI YÖNETMELİĞİ;

Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı'na ön kayıt yaptırmış adaylar dört aşamalı bir sınav sürecinden geçerler. I. Aşama müziksel işitmenin ölçümlenmesine dayalı olarak aralık ve ezgi algılaması sınavıdır. II. aşama müzik teknolojisine ilişkin mesleki işitme/algılama becerisinin ölçüldüğü uygulamalı bir işitme sınavı, III. aşama müzik teknolojisine yönelik genel kültür, mantık ve bilginin ölçüldüğü test sınavı, IV. aşama ise adayın müzik teknolojisine yönelik eğiliminin uygulamalı ve soru-cevap tekniği ile değerlendirileceği mülakat sınavıdır. İlk aşamadan 100 üzerinden 50 ve üzeri puan alan tüm adaylar diğer üç aşamaya girmeye hak kazanır. 50'nin altında puan alan adaylar ise başarısız ilan edilir ve diğer aşamalara giremez. 1. aşamadan en az 50 puan alarak diğer aşamalara girmeye hak kazanan adayların puanlama sırasında yer alabilmeleri için 2, 3 ve 4. aşamalara girmesi zorunludur. Bu aşamalardan herhangi birine herhangi bir nedenden dolayı girmeyen adaylar başarısız sayılır.

I. AŞAMA: MÜZİKSEL İŞİTME SINAVI (ORTAK)

Tanım:

Müzik Bilimleri Bölümü bünyesinde yer alan Müzik Bilimleri Anabilim Dalı ile Müzik Teknolojisi Anabilim dalında öğrenim görmek için ön kayıt yaptıran adayların ORTAK sınavıdır. İşitsel algılamanın ölçülmesine dayanan bu sınavda adaylar sınava tek tek alınır ve iki kategoride sorular yöneltilir. Birinci kategori (aralık algılama); birden fazla sesin (2, 3 ve 4 ses) aynı anda piyanoda duyurulması ve adayın bu sesleri ayrıştırarak tek tek "Na" ya da "A" heceleri ile tekrar etmesi üzerine kuruludur. İkinci kategori (ezgi algılama); birbirinden farklı karaktere (inici, çıkıcı, yanaşık, uzak, modal, tonal vb) sahip ölçülerden oluşan ezgisel çizgilerin piyanoda duyurulması ve adayın seslendirilen ezgiyi "Na" ya "da "A" heceleriyle tekrar etmesine dayanır. Sorulacak sorular ve sayıları şöyledir:

Çift ses 5 Adet

Üç ses 5 Adet

Dört ses 1 Adet

Ezgi 2 Adet

Değerlendirme:

I. Aşama MÜZİKSEL İŞİTME sınavında (ortak) alınan toplam puanın genel değerlendirmedeki payı %40'tır.

II. AŞAMA: MESLEKİ İŞİTME SINAVI

Tanım:

Müzik Bilimleri Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim dalına başvuran ve I. Aşama Müziksel İşitme (ortak) sınavında 50 ve üzeri puan alarak başarılı olan adayların, sınav takviminde belirtilen gün ve saatte hazır bulunacakları müzik teknolojisine ilişkin mesleki işitme/algılama becerisinin ölçüldüğü sınavdır. Bu sınavda. Kaydedilmiş örneklerden yola çıkarak adayın tını ayrıştırma ve ses karşılaştırma becerisi ölçülür.

Değerlendirme:

II. Aşama MESLEKİ İŞİTME sınavında alınan toplam puanın genel değerlendirmedeki payı %10'dur.

III. AŞAMA: TEST SINAVI

Tanım:

Adayların sınav takviminde belirtilen gün ve saatte TOPLU olarak hazır bulunacakları çoktan seçmeli bir TEST sınavıdır. 60 dk. Sürecek bu sınavda adayın müzik teknolojisine yönelik genel kültür, mantık ve bilgisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Sınavda ağırlıklı olarak mesleki genel kültür, sektörsel yaklaşıma yönelik ayrıştırma ve bilgi becerisi, detay donanım-yazılım bilgisi, dört işleme dayalı temel matematik hesaplamaları vb. konuları içeren sorular sorulur.

Değerlendirme:

III. Aşama TEST sınavında alınan toplam puanın genel değerlendirmedeki payı %10 dur.

IV. AŞAMA: MÜLAKAT SINAVI

Tanım:

Müzik Bilimleri Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim dalına başvuran adayların III. Aşama mesleki işitme sınavına girdikten sonra, sınav takviminde belirtilen gün ve saatte hazır bulunacakları MÜLAKAT sınavıdır. Burada adaylar tek tek görüşmeye alınır ve adayın müzik teknolojisine yönelik eğilimi sorgulanır. Bu aşamada aday, eğer varsa, geçmişte yaptığı çalışmaları herhangi bir medya aracılığı ile (CD, DVD, HDD, Flash vb.) sunabilir ve 2dk. Süre ile sınırlı tutulacak çalgı ve/veya vokal performansını gösterebilir.

Değerlendirme:

IV. Aşama MÜLAKAT sınavında alınan toplam puanın genel değerlendirmedeki payı %40'tır.

Sınav Değerlendirmesi:

Kontenjan dahilinde kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan adayların dereceleri her dört aşamadan alacakları puanların toplanmasıyla oluşur. Tüm aşamaların adayın toplam puanına etkisi yüzde oranı açısından şöyledir:

I. Aşama Müziksel İşitme Sınavı (ortak) : %40

II. Aşama Mesleki İşitme Sınavı: %10

III. Aşama Test Sınavı %10

IV. Aşama Mülakat Sınavı: %40

Toplam: %100

Puan hesaplama örneği: I. Aşama 80 puan (%40)= 32 puan, II. Aşama 50 puan (% 10)= 5 puan, III. Aşama 60 puan (%10)= 6 puan, IV. Aşama 80 puan (%40)= 32 puan. Toplam puan: 32+5+6+32= 75 puan. Adaylar en yüksek puan alan adaydan başlayarak sıralanır.

SINAV AKIŞI

1. İlk gün yapılacak olan 1. Aşama Müziksel İşitme Sınavı bir ön eleme niteliğindedir ve bu sınavda yalnızca işitmeye dayalı sorular sorulacak, adaylardan herhangi bir vokal ya da çalgısal performans istenmeyecektir. Bu nedenle adayların bu aşama için çalgı getirmelerine gerek yoktur. Tüm adayların sınava girmesinden sonra 1. Aşama tamamlanacak ve değerlendirme yapılarak sonuçlar aynı günün akşamı açıklanacaktır.

2. 1. Aşamadan en az 50 ve üzeri puan alarak başarılı olan adaylar 2. gün saat 10.30'da yapılacak 2. Aşama Mesleki İşitme sınavına girecektir. Bu sınava giren adayların ertesi gün yapılacak olan Test ve Mülakat Sınavına girmeleri zorunlu olduğu için bu aşamanın sonrasında duyuru yapılmayacaktır.

3. 3. gün saat 09.00'da yapılacak 3. Aşama Test Sınavı 60 dakika sürecektir. Bu sınava giren adayların aynı gün saat 10.30'da yapılacak olan Mülakat Sınavına girmeleri zorunlu olduğu için bu aşamanın sonrasında duyuru yapılmayacaktır.

4. 3. gün saat 10.30'da başlayacak ve 4. Gün devam edecek olan Mülakat Sınavı, sınav komisyonunun adaylarla tek tek görüşmesiyle gerçekleştirilecektir. Bu aşama sonrasında adayların tüm aşamalardan aldıkları puanların yüzde oranlarının toplanmasıyla toplam puanları elde edilecek ve başarı sıralaması yapılacaktır. Müzik Teknolojisi Anabilim Dalına kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan asil ve yedek öğrencilerin listesi dekanlıkça ertesi gün duyurulacaktır.

SORULAR;

Soru-1: II Aşama - Mesleki İşitme Sınavında:

"Bu sınavda. Kaydedilmiş örneklerden yola çıkarak adayın tını ayrıştırma ve ses karşılaştırma becerisi ölçülür."

Cevap-1: benzer iki melodi çalınıp bunlar arasındaki nota farklılıkları sorulur yâda aynı melodiyi çalan iki farklı tonlu çalgı aleti kullanılır ve aradaki fark sorulur. Bu gitar diğerinden tiz en kaba cevap yani sizden daha iyi bir şeyler bekleyeceklerdir

Soru-2: III. Aşama Test Sınavında:

"Sınavda ağırlıklı olarak mesleki genel kültür, sektörsel yaklaşıma yönelik ayrıştırma ve bilgi becerisi, detay donanım-yazılım bilgisi, dört işleme dayalı temel matematik hesaplamaları vb. konuları içeren sorular sorulur."denmiş. Bu sorulara bir kaç örnek verebilir miyiz?

Cevap-2: Ses mühendisliği nedir den başlayıp ne iş yaparla devam eden sorular. Kullanacağınız cihazlarla ilgili bilginiz. Haliyle çalışırken matematik kullanmanız gerekeceğinden bu beceriniz.

---------------------

1. aşamada piyano ile kulak sınavı değil 'kaydedilmiş' örnekler üzerinde bir tını ayrıştırma testi yapılıyor. Enstrümanları ayrıştırma, kayıtların dinamikleri arasındaki farkların tanımlanabilmesi gibi.

2.aşamada ise adayın kayıt teknolojileri konusundaki ilgisi ve yeteneği sınanıyor. Kulak sınavında normal konservatuar kadar "hartkor" olmasa da eş zamanlı 1, 2, 3, 4 sesi duyup duymadığınızı ölçebilirler ki zaman zaman atonal tınlamayan sesleri duymak zorunda kalabilirsiniz, piyano ile düzenli bir solfej çalışmasıyla gayet rahatlıkla aşılabilir bir sınavdır.

Cubase bilmen gerek ( az da olsa ) kanal falan açtırıyorlar. Reason, gibi programları da soruyorlarmış galiba. ( Bana sormadılar çünkü ) Genel teknik bilgiler. ( Comp. Limiter. Gate. Reverb. Gibi. ).Bir de, bir şey çalıyorsan bir parça hazırlaman ya da, okuyorsan yine bir parça hazırlaman gerekiyor. Kolay gelsin.

2008

SINAV TAKVİMİ

ÖNKAYIT: 4 AĞUSTOS - 15 AĞUSTOS 2008 - Güzel Sanatlar Fakültesi Binası'nda - Balçova

1. VE 2. AŞAMA SINAVLARI: 18 AĞUSTOS - 22 AĞUSTOS 2008 - Güzel Sanatlar Fakültesi Binası'nda - Balçova

1. LİSTE KAYITLARI: 1 ve 2 EYLÜL 2008 Güzel Sanatlar Fakültesi Binası'nda - Balçova

YENİLENEN LİSTE KAYITLARI: 3 EYLÜL - 19 EYLÜL 2008 Güzel Sanatlar Fakültesi Binası'nda - Balçova

ÖNEMLİ NOT: 3 Eylül tarihinden itibaren, her gün yeniden açıklanan listeler dikkate alınarak kesin kayıtlar yapılacaktır. Adı listede göründüğü gün kayıt yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Giriş Sınavları Yönergesi

Madde 1- Güzel Sanatlar Fakültesi giriş sınavlarına katılabilmek için, bir adayın süresi içinde ön kayıt işlemlerini tamamlamış olması zorunludur. Adayların ön kayıt yaptırabilmeleri için, ÖSS’den; Dokuz Eylül Üniversitesi Senatosu tarafından o öğretim yılı için belirlenerek ilan edilen taban puanını veya daha yüksek bir puanı almış olmaları gerekir.

Madde 2- Adayların sahip olmaları gereken diğer şartlar ve aday kaydı için gerekli belgeler her yıl Fakülte Dekanlığı tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Madde 3- Her adayın ön kayıt işlemlerini kendisinin yaptırması gereklidir. Başka şahıslar tarafından veya posta yolu ile ön kayıt yapılmaz.

Madde 4- Adayların başvurdukları programlar için öngörülmüş olan sınav aşamalarının tümüne girmeleri zorunludur. Katılması gereken sınav aşamalarından herhangi birine katılmayan aday değerlendirme dışı bırakılır.

Madde 5- Giriş sınavlarının ilgili aşamalarına girecek olan adayların yanlarında getirmeleri gereken malzemeler ve yapmaları gereken hazırlıklar Fakülte Dekanlığı tarafından daha önce belirlenerek adaylara duyurulur. Adaylar başvurdukları programların sınavları için istenen malzemeleri ve diğer hazırlıkları tümüyle yerine getirmek zorundadırlar. Hazırlığı tam olmayan aday sınava alınmaz.

Madde 6- Giriş sınavları Dekanlık tarafından yürütülür.

Madde 7- Dekanlık sınavların bu yönerge hükümleri doğrultusunda düzenli bir şekilde yürütülebilmesi için;

a) Adayların sınava girecekleri mekânların belirlenerek düzenlenmesi,

b) Sınav gözetmenlerinin seçimi ve görevlendirilmesi,

c) Sınav model ve malzemesinin temini,

d) Sınav sonuçlarının alınarak kayıt yaptırmaya hak kazananlara ait asil ve yedek listelerin ilanı için gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür.

Madde 8- Sınav jürileri, Bölümlerden her sınav için konusunda uzman öğretim elemanları arasından 6 aday olmak üzere seçilerek, Fakülte Dekanlığı kanalıyla Üniversite Yönetim Kurulu’na önerilir. Üniversite Yönetim Kurulu 6 aday arasından 5’ini asil, 1’ini yedek olarak seçer ve onaylar. Hiçbir sınav jürisi 3 kişiden az olamaz.

Madde 9- Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yetenek sınavlarıyla öğrenci alınacak sanat dalları, yapılacak sınavların özelliklerine göre aşağıda belirtilen iki sınav grubu altında toplanmıştır.

• Müzik Teknolojisi

Madde 10- Adaylar, belirtilen sınav gruplarından yalnızca bir tanesinde yer alan program ya da programlara ön kayıt yaptırabilirler.

Bu durumdaki adayların girmek istedikleri sınav programlarının adlarını başvuru dilekçelerinde işaretlemeleri gerekir.

Madde 11- Güzel Sanatlar Fakültesi giriş sınavları iki aşamalı olarak gerçekleştirilir. İlk aşamada adaylar ikinci aşama sınavlarına katılmak için yeterli düzeyde olup olmadıklarını ölçmeyi amaçlayan eleme niteliğindeki “1. Aşama Sınavı” Na alınırlar. Bu sınavlar:

• 1. Grup da yer alan tüm Plastik, Uygulamalı ve Geleneksel Sanatlar Dalı’nda “Desen Sınavı”,

• Fotoğraf Sanat Dalı’nda “Çoktan Seçmeli Test Sınavı”

• Oyunculuk Ana sanat Dalı’nda mimik, ritmik, ses, kulak, doğaçlama, okuma, refleks ve benzeri yetilerini ölçen sınav,

• Dramatik Yazarlık Sanat Dalı’nda “Kompozisyon Sınavı”,

• Müzik Bilimleri Anabilim Dalı’nda “Müziksel İşitme Sınavı, Yazılı Sınav ve Mülakat”,

• Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı'nda "Müziksel İşitme Sınavı, Mesleki İşitme Sınavı, Test Sınavı ve Mülakat" şeklinde yapılır.

Birinci aşama sınavlarında sınav jürileri değerlendirmelerini “başarılı” ya da “başarısız” şeklinde yaparlar. İlk aşama sınavında başarısız bulunan adaylar ikinci aşama sınavlarına alınmazlar.

Madde 12- Birinci aşama sınavında başarılı olanlar, her sınav grubu için ayrı ayrı düzenlenecek olan İkinci Aşama Sınavlarına alınırlar. Sınav jürileri sınava katılan adayların başarı durumlarını tam not 100 (yüz) üzerinden değerlendirir ve sonuçlar başarı sırasına göre Dekanlık tarafından ilan edilir.

Madde 13- Başvurdukları programın kontenjanı içinde yer almak suretiyle 50 ve üzeri not alarak kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, kazanmış oldukları programa süresi içinde kesin kayıt yaptırırlar. Süresi içinde kesin kayıt yaptırmayan aday, kayıt hakkını kaybeder. Kontenjan açığı olduğu takdirde program başarı sıralamaları doğrultusunda, ilan edilen kesin kayıt tarihlerine göre adayların kesin kayıtları yapılmaya devam edilir. Yine bu aşamalarda da, ilan edilen listelerde adı olan adaylar kayıt için tanınan süreler içinde kayıtlarını yaptırmazlarsa haklarını kaybederler. Kontenjan açığı bulunan programların ilan edilen listelerinde eşit puan almış görülen adayların yerleştirilmesinde;

a) Bir başka yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmayan adaya,

b) Yaşı küçük olan adaya öncelik tanınır.

Madde 14- Güzel Sanatlar Fakültesi kesin kayıtları kontenjan açığı bulunan programlarda adayların aldıkları puana göre ve ilan edilen listelerin kayıt günleri dikkate alınarak kayıt tarihinin bitimine kadar gerçekleştirilir.

Madde 15- Sınav giderleri ve sınav öncesi eğitim kursu için adaylardan alınacak ücretler her yıl Fakülte Yönetim Kurulu’nun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Sınav öncesi eğitim kursları Güzel Sanatlar Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi kapsamında yürütülür ve adaylardan alınacak ücretler ile sınavlarla ilgili tüm gelirler Döner Sermaye İşletmesine gelir kaydedilir.

Madde 16- Bu yönerge Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

Madde 17- Bu yönerge, Üniversite Senatosu tarafından kabulü tarihinde yürürlüğe girer.

Not

Güncelleme:2oo8

http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php?KOD=14454



|

0 yorum:

Yorum Gönder

Telif Hakkı

Creative Commons License
Elektronik Musiki by is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on a work at elektronikmusiki.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://elektronikmusiki.blogspot.com/.